zaterdag 03 december 2022

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Waarom Shootbook?

Terwijl een overgroot deel van de door ons ondervraagde mensen uit de doelgroep "fotografie" heel enthousiast werd van ons plan, waren er toch ook wat kritische vragen.
Logisch ook, want waarom zou je nog een platform oprichten terwijl we al Facebook hebben en Instagram? En hoe zit het dan met de modellensites die je op internet kunt vinden?
Deze vragen krijgen we ook nog veel tijdens deze opstartperiode, wij begrijpen deze vragen ook en daarom willen wij onze gedachten en ervaringen met jullie delen. Om een goed werkend platform te hebben is het namelijk wel nodig veel leden te hebben en iedereen een kans te geven zijn of haar plek te vinden tussen deze leden. Daarom geen flitsende kreten en loze beloftes maar gewoon wat uitleg.

Dus......

Verreweg het grootste deel van onze beoogde doelgroep zit in één of meer van de groepen op Facebook. Daar plaatsen ze met enige regelmaat foto's en berichten.
Er zijn veel groepen en al die groepen hebben een doel voor ogen. Prachtig toch? Wel.... ja en nee. Het werkt, dat is waar, maar voor de meesten werkt het niet zoals ze willen.
Als gezegd: je plaatst een oproep of een van je laatste foto's, je krijgt veel like's en dat is mooi. Maar op het moment dat je een shoot wil plannen en op zoek bent naar het model of fotograaf van je keuze dan is het maar afwachten of je die kunt vinden. Ja, je hebt "die" foto gezien, maar waar stond hij nu precies?
En hoe vaak zie je niet onder een shoot-aanvraag "welke regio is het?" of "is dat TFP? En kan ik dan wel reiskosten....?" etc.
Al zoekende door de posts van je doelgroep kom je veel tegen. Ben je lekker mee bezig, maar net díe foto kun je niet meer vinden.
Sowieso loop je tegen maar liefst 20% reclame aan. Dat is 1 op elke 5 posts. En meestal is dat geen reclame waar je op zat te wachten.

Nu is het nog zo dat de tijdlijn in een groep op volgorde blijft staan. In de algemene tijdlijn is dat allang niet meer zo. Klik je op de blauwe F dan is de volgorde opeens anders. Waarom is duidelijk. Op deze manier moet je wel door de posts bladeren en kom je dus.... precies, al die reclame tegen.

Is dat erg? Nee! Is het begrijpelijk? Ja! Niemand betaalt voor Facebook en al hun diensten. Dus logisch dat zij hier op een andere manier geld uit willen halen. So far so good. Geen kwaad woord dus over Facebook, hun alternatief Instagram of ieder ander platform.

Hoe dan?

De eerste vraag die wij ons stelden was niet "hoe dan?" maar "wat dan?". Wat is er nodig en hoe willen we een platform gebruiken?
Het antwoord staat natuurlijk allang hierboven omschreven. Je kunt niet makkelijk vinden wat en wie je zoekt. En dat is het simpele antwoord.

En hoe zit het dan met de andere platforms die zeggen de oplossing te zijn?
Wij gaan niet oordelen over andere platforms en zullen ze ook niet bekritiseren. Ons idee is dat een platform voor de leden gratis moet zijn.
Veel van de andere zijn dat niet. We zien prijzen van een paar euro per maand tot een paar honderd per jaar. Ook een verdienmodel dus.
Geen probleem voor professionals maar een groot deel van onze doelgroep is dat niet en moet nog maar zien die kosten terug te verdienen.
Daarnaast is het eigenlijk helemaal niet nodig om geld te vragen aan de leden. Zoals jullie kunnen zien staan er een paar reclame banners op onze homepage. De opbrengst hiervan dekt de lading van deze website. Alle andere kosten moeten gedekt worden door evenementen, professionele inbreng en vrijwillige bijdragen. Dat is dan ook gelijk onze missie in een lensdop.

Wat vragen wij van jullie?

Allereerst natuurlijk inbreng in de vorm van een profiel. Aanmelden dus en jezelf profileren. Geef de juiste informatie weer en zorg dat andere leden je op deze manier kunnen vinden. Daarnaast vragen we actieve betrokkenheid. Je hoeft niet persé een bakkie te komen doen, maar we vragen je wel regelmatig de site te bezoeken en je profiel, inclusief foto's, actueel te houden.
Daarnaast vragen we jullie om de site netjes te gebruiken zoals hij bedoeld is. Gebruikers die dat niet doen vragen we zich aan te passen of adviseren we weg te blijven. Op deze manier blijft het allemaal zinvol en zal het voor iedereen werken.

Wie is onze doelgroep?

Deze bestaat uit fotografen, modellen, MUA's, MUHA's, fotostudio's, workshop aanbieders, fotobewerkers, etc.
Iedereen die actief meewerkt aan een fotoshoot, voor of achter de schermen is welkom.
Welk niveau je hebt is niet van belang. Iedereen werkt op zijn of haar eigen niveau. Geef het alleen wel aan in je profiel en laat zien wat je al gemaakt hebt.
Je werk zal hier niet ongevraagd beoordeeld worden, maar kan wel bepalen op welke manier je het best kunt groeien in samenwerkingen.

We denken hiermee wat duidelijkheid te hebben gegeven over deze website en het platform.

Lijkt het je wat? Schrijf je dan snel in en laat ons groeien!

Het Shootbook team

 

 

De ontmoetingsplek voor fotografen, modellen, MUA's en studio eigenaren.

Email:

Info@shootbook.nl

Social Media